Aktualności:

"Joker: Folie à Deux" " na 4K UHD, Blu-ray i DVD od 17 stycznia.

Menu główne

Wasze bat-kolekcje

Zaczęty przez MR.JACK, 23 Sierpień 2009, 20:58:30

OokamiG

Witamy, fajna kolekcja.

Juby

No to i ja wrzucam batmanowe nabytki z ostatnich miesięcy.

Wciąż poluję na stracone przed laty dwie kasety VHS, tymczasem w antykwariacie, w którym jakiś czas temu brałem Batmana i Supermana oraz SubZero mieli jeszcze taką z TASem - zaproponowano mi spoko rabat, więc i ją postawiłem na półce.

TDKR w wydaniu 2DVD od brata (kupił zaraz po premierze, ale potem kupił pakiet Nolana na Blu-ray, więc Batmany na DVD już mu nie były potrzebne - uznałem, że przyjmę ostatnią część u siebie ze względu na inne kadrowanie: stały aspect-ratio). Do tego za kilka złotych dokupiłem Forevera w wydaniu 1DVD - do kompletu filmów 1989-1997 w tym wydaniu brakuje mi już tylko B&R, ale niełatwo go dostać (chcę pasujące do reszty wznowienie z 2005 z polską okładką, a wszędzie sprzedawany jest w opakowaniu typu snapper, lub w zwykłym pudełku, ale z amerykańską okładką i tylko czarną naklejką polskiego Warner Home Video z tyłu).

Cztery tomy kolekcji Hachette (dwa wyżej bardzo fajne, Batgirl taka sobie - być może sprzedam, albo wymienię na coś innego - a z lekturą najnowszego poczekam aż skończę Ziemię Niczyją) oraz dwie cegły od Egmontu.
Przyznam, że nie wiem czy rekomenduję upgrade Długiego Halloween - troszkę większy format nie robi na mnie wrażenia (zresztą jestem fanem klasycznych 17x26 cm - w takim formacie najlepiej czyta mi się komiksy), a główny dodatek, czyli Special #1 z 2021 będzie otwierał The Last Halloween. Tak więc, jeśli jeszcze nie mieliście tego klasyka - polecam brać DC Deluxa. Jeśli jednak mieliście poprzednie wydania - niekoniecznie (nie wiem czy swojego nie oddam gdy po polsku wyjdzie The Last Halloween).
Zdecydowałem się też na Śmierć Supermana (w albumie gościnnie pojawiają się Batman i Robin). Jestem w połowie i na razie bywa różnie, szczególnie że nie znam połowy występujących tu postaci i ich historii, więc nie wszystko kumam. Jeśli całość mi nie podejdzie, najwyżej odpuszczę kolejne tomy (na szczęście nie ma numerku na grzbiecie).
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Crowridd

Cytat: elesshar w 14 Październik  2024, 13:11:32Kieruję się tym, że nie płacić - nawet jeśli komiksu nie ma rynku - więcej niż cena okładkowa.

No i chciałbym jeszcze uzupełnieć Batmana od Snydera, czyli 6 i 10 tom regularnej serii oraz dwa pierwsze tomy "Wiecznego Batmana". Co prawda każde z nich pojawia się czasem na rynku wtórnym, ale poza drugim tomem "Wiecznego Batmana" są to ceny dosyć spore.

Hej, miło poznać. Kupowanie i szukanie nowych komiksów z Batmanem to bardzo fajne ale też kosztowane uzależnienie ; )

Ciężko Ci będzie uzupełnić run Snydera nie płacąc więcej, niż cena okładkowa. Tomy, których Ci brakuje w ostatnich dwóch/trzech latach chyba tylko 2x były do kupienia w cenach poniżej 80 zł.

Ja Snydera zbierałem jakieś 3 lata i ostatecznie udało mi się kupić po polsku w bardzo dobrych cenach 8 tomów. Pozostałe 2 uzupełniłem amerykańskimi wydaniami na miękko - ostatnio chodziły po około 30 zł.
Z tego co widzę teraz za dwa losowe tomy, których nie ma na rynku prywatni sprzedawcy chcą więcej, niż za omnibus z tej serii. Inna sprawa, że te ogłoszenia wiszą miesiącami, jak nie dłużej.

elesshar

@Crowridd, tak, zdaję sobie sprawę, że będą ciężary z uzupełnieniem tego runu, ale nie spieszę się. Jak się nie trafi, to faktycznie zrobię, jak piszesz, że kupię angielskie wydania. Zwłaszcza że ich cena jest o wiele przystępniejsza. Chociaż kułoby to trochę w moje poczucie estetyki haha.

A zgodnie z poprzednim wpisem wrzucam resztę kolekcji :)

Z tego, co widać na nim, to myślę oczywiście skompletować "Ziemię Niczyją", tytuły od Loeba i Sale'a, uniwersum "Białego Rycerza" oraz mangę, bo ta bardzo mi podeszła. "Detective Comics" Tomasiego chyba pójdzie na sprzedaż, bo więcej tam nawalanki niż czegoś ciekawego i wciągającego o Mrocznym Rycerzu. Run Tyniona czeka na rozpoczęcie czytania i ewentualną decyzję, czy kupować dalej, czy jednak nie. Ach, no i oczywiście muszę dokupić trylogię Nolana w 4K, żeby mieć już komplet filmowy.

PS I dałbym wiele, żeby Egmont wydał "The Riddler: Year One". Chociaż skoro do tej pory tego nie zrobili, to pewnie będzie trzeba kupić oryginał.

Crowridd

Widzę, że zbieranie idzie Ci dobrze. Tych mang nie czytałem - odkładam na potem.

Run Tomasiego za pierwszym razem mi w ogóle nie podszedł, natomiast za drugim już bardzo - aż sam się zdziwiłem.
Tynion na odwrót - za pierwszym razem było "wow", a po dwóch latach już zachwyt był mniejszy. Niektóre Batmany potrzebują u mnie czasu. Może u Ciebie będzie podobnie.

A wracając do Snydera - lepiej kupować tak, jak mówisz - bez ciśnienia. Byleby mieć włączone powiadomienia nowych aukcji.

Juby

Cytat: elesshar w 15 Październik  2024, 18:58:57Ach, no i oczywiście muszę dokupić trylogię Nolana w 4K, żeby mieć już komplet filmowy.
Nie wiem czy już widziałeś Batmany Burtona w 4K (lub z płyty zapasowej Blu-ray), ale je polecam w starszych wydaniach. UHD miały mocno zmienioną kolorystykę (bardzo inwazyjnie, szczególnie przy Returns), pierwszy film nie miał oryginalnej ścieżki audio, a ich wersje blu-ray to średniej jakości konwersja z HDR do SDR przez którą w ciemnych partiach widać mniej szczegółów niż w poprzednich płytach. Z kolei Batmany Schumachera w tym co masz wyglądają perfekcyjnie, lepiej niż kiedykolwiek :)

Cytat: elesshar w 15 Październik  2024, 18:58:57PS I dałbym wiele, żeby Egmont wydał "The Riddler: Year One". Chociaż skoro do tej pory tego nie zrobili, to pewnie będzie trzeba kupić oryginał.
Mam to samo. Czytałem go na komputerze gdy wychodziły pojedyncze zeszyty, ale przez długie przerwy (i moją niechęć do czytania komiksów z monitora) nigdy go nie skończyłem. Szkoda, bo bardzo mi się podobał. Na ogół uważam, że film powinien się bronić jako samodzielne dzieło i nie chcę, aby jakiś komiks, czy powieść dopowiadały mi coś, co w samym filmie wydawało mi się niedopracowane, ale w tym wypadku komiksowy prequel naprawdę pomaga Batmanowi Matta Reevesa, sprawia że jesteśmy w stanie zrozumieć chory sposób myślenia Nashtona i łatwiej zaakceptować niektóre jego decyzje / dziwne reakcje.
Szkoda, że Egmont całkowicie olewa komiksy "okołofilmowe". Nie wydano u nas w DC Deluxe komiksowej adaptacji filmu Tima Burtona na jej 30-lecie, nie wydają też kontynuacji tych filmów, czyli miniserii BATMAN'89 i jej sequela, a teraz nie wydali i nie zanosi się, aby wydali tego Riddlera. Do tej pory jedyne komiksy po angielsku jakie kupiłem to właśnie adaptacje filmowe (1989~Deluxe oraz Batman Begins Nolana) i być może będzie trzeba zrobić kolejny wyjątek.

A kolekcja super. Jak już będziesz po przeprowadzce i całość będzie w jednym miejscu na pewno będzie robiła super wrażenie.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman