Aktualności:

"Joker: Folie à Deux" " na 4K UHD, Blu-ray i DVD od 17 stycznia.

Menu główne

Ostatnio ogladalem...

Zaczęty przez Leon Kennedy, 26 Marzec 2008, 15:09:07

LelekPL

Sama Diuna 2 już BARDZO jasno pokazała, że to "fałszywy" prorok. Fałszywy w cudzysłowiu, bo jednak ma "głos" i zgadza się z przepowiednią, ale jest to sztucznie stworzona przepowiednia przez Bene Gesserit, a on zaplanowanym i pielęgnowanym mesjaszem, który oczywiście wymyka się zakonowi spod kontroli.

Jego przemowa przed bitwą z perspektywy widza nie miała być ujmująca, ani wzniosła - ona miała być przerażająca - jak zmanipulowano całą masę ludzi i stworzono fanatyków oraz najbardziej morderczą armię w całej galaktyce. Bo zamiast mesjasza dostaliśmy nowego tyrana. To co on zrobi w imię "pokoju" to stara śpiewka każdego dyktatora i rzeczywiście doprowadzi do tragedii. Paulowi jest znacznie bliżej do Anakina niż do Luke'a.

Stąd bardzo podobała mi się decyzja Chani na koniec filmu (zupełnie inna niż w książce) bo ona jest perspektywą widza na te wydarzenia w tej części i też pozwala tej postaci mieć trochę więcej własnej osobowości niż w książce.
Spoiler
Chociaż jak pisałem wyżej, wynika z tego problem na kolejną część bo w Mesjaszu Diuny ona i Paul są nadal parą i mają dwójkę bardzo ważnych dzieci. Ich syn, Leto II, zostanie tym co zwiastowane było z Paulem, czyli "bogiem", ale też nie takim jakim by wszyscy chcieli.
[Zamknij]

Rado

Szukam filmu lub serialu o detektywach rozwiązujących jakieś tajemnicze morderstwa, w których mogą być zamieszane (choć nie muszą) wątki paranormalne. Coś powiedzmy w stylu True Detective sezon 1 lub 4. Dodam, że bardzo podobał mi się np. serial Outsider lub film Lekarstwo na życie (A cure for welness). Ten drugi to akurat nie o detektywie, ale w pewnym sensie śledztwo jakieś też tam było.

Niedawno próbowałem trochę liznąć coś skandynawskiego, a konkretnie to Most nad Sundem, ale nie chwyciło specjalnie.

Juby

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

LelekPL

Cytat: Rado w 21 Październik  2024, 13:38:54Szukam filmu lub serialu o detektywach rozwiązujących jakieś tajemnicze morderstwa, w których mogą być zamieszane (choć nie muszą) wątki paranormalne. Coś powiedzmy w stylu True Detective sezon 1 lub 4. Dodam, że bardzo podobał mi się np. serial Outsider lub film Lekarstwo na życie (A cure for welness). Ten drugi to akurat nie o detektywie, ale w pewnym sensie śledztwo jakieś też tam było.

Niedawno próbowałem trochę liznąć coś skandynawskiego, a konkretnie to Most nad Sundem, ale nie chwyciło specjalnie.
W tym roku wyszedł chyba najlepszy tego typu film - Longlegs. Swietny klimat, polecam.

Dodatkowo możesz jescze sprawdzić:
Pierwsza potęga - chyba najbardziej pasujący do twojego opisu, nieco zapomniany, ale bardzo dobry film z Lou Diamondem Phillipsem
I stanie się koniec - musiałem dać film z Arnoldem. Ale to solidny thriller satanistyczny
Shutter Island - z DiCaprio, pewnie widziałeś
Lament - koreański thriller o morderstwach i loklanym folklorze
Armia boga - detektywistyczny film o aniołach, z Walkenem
Egzorcysta III - jedyny dobry sequel w tej serii
Sleepy Hollow - kostiumowy, ale z Johnnym Deppem, w sam raz na seans na Halloween
Z piekła rodem - kolejny kostiumowy z Johnnym Deppem, o sprawie Kuby Rozpruwacza
Kruk. Zagadka zbrodni - kostiumowy, morderstwa związane z twórczością Edgara Allana Poe, z Johnem Cusackiem w roli pisarza
Bielmo - kostiumowy, też powiązanie zagadki morderstwa z Poe, tym razem w roli detektywa Christian Bale
Dark City - super klimat filmu Noir, spodoba Ci się na pewno jeśli nie widziałeś
Dark Angel - bardziej film akcji z Lundgrenem i Matthiasem Huesem, niż detektywistyczny, ale fajny klimat, i design obcych
The Wicker Man - detektyw badający sprawę kultu (oryginał dobry, a remake to świetna parodia)
Dotyk przeznaczenia - Z Cate Blanchett i młodą Rachel Dawes
Ręka Boga - opowiedziany w inny sposób, bo na podstawie retrospekcji, ale jest element policyjny tutaj
Sprzedawca śmierci - Ed Harris próbuje dowiedzieć się jaki wpływ na mieszkańców miasteczka ma nowy właściciel sklepu
Władca iluzji - też pasuje do twojego opisu ze Scottem Bakulą, ale film strasznie słaby
i wiemieniony przez Jubego - W sieci zła

no i oczywiście jeśli chodzi o seriale to Z Archiwum X, Twin Peaks i Scooby Doo
Z mniej znanych to Kolchak, Millenium, Penny Dreadful.

Kilka filmów z małą lub zerową ilością detektywów, ale jest klimat tajemnicy i zagadki rozwiązywanej przez bohaterów:
Przepowiednia, Co kryje prawda, Gothika, Inni, Inwazja pożeraczy ciał, Siódmy znak, Kryjówka diabła, MaXXXine, W paszczy szaleństwa,
Przeżyliśmy wojnę, Stracone dusze, Stygmaty, Zjadacz grzechów, Żony ze Stepford, Nie martw się, kochanie

Miłego oglądania ;)

Rado

Dzięki, Panowie. Wiedziałem, że jak zarzucę przynętę, to się akurat te dwie rybki złapią. "W sieci zła" nie widziałem, chętnie ogarnę. Z propozycji Lelka, to kilka widziałem, w tym klasyczek z Arnoldem jak najbardziej - pamiętam, że Gabriel Byrne grał tam szatana. Niektóre propozycje mnie zaskoczyły jak np. "Przeżyliśmy wojnę". 1962 rok? Damn!