Aktualności:

"Batman. Wojna w Gotham. Tom 3" od 21 maja.

Menu główne

The Expendables

Zaczęty przez Kadaver, 23 Maj 2009, 19:04:24

Kwiatek

LelekPL

Aha do swojej poprzedniej wypowiedzi muszę dodać, że film muszę jeszcze obejrzeć w domu. Widownia w kinie dostarczyła mi dużo pozytywnej energii i może trochę zbyt łaskawy byłem ostatnim razem. Zobaczymy jak to będzie bez nich i bez bandy gówniarzy, którzy przeszkadzali na tym filmie...

LelekPL

Po filmie poczyta?em sobie wasze recenzje i:
Cytat: JaRo II w 02 Wrzesień  2012, 16:24:34
Pomys? ten od pocz?tku mi si? nie podoba?, oni s? Niezniszczalni, wi?c nie powinni umiera?, tym bardziej taki klasyk jak Li.

Oni nie s? "Niezniszczalni", tylko "Expendable" - "Spisani na stracenie", "Niepotrzebni" je?li ju?, wi?c jak najbardziej mog? umiera?. To, ?e polskie t?umaczenie tytu?u jest g?upie i nie rozumie ?artu oryginalnego tytu?u w odniesieniu do filmu, nie czyni go poprawnym, ani takim, którym powinni?my si? sugerowa?.

Cytat: Juby w 04 Wrzesień  2012, 11:15:34
Nie wiem sk?d by?y plotki o rzekomym PG-13, bo ju? w pierwszej minucie przelewa si? tyle krwi ile nie widzia?em w kinie przez ostatnie 10 lat. Zreszt? to chyba najbardziej krwawy film od czasu, kiedy Paul Verhoeven wpad? na pomys?: "A mo?e by tak nakr?ci? RoboCopa?".

Naprawd? nie dra?ni?a Ciebie ta komputerowa krew, której grafik komputerowy móg? wcale nie dodawa?? Jedyna scena, JEDYNA, która na planie by?a zrobiona mo?e nie z my?l? o kategorii R, a po prostu, która mog?aby na tak? kategori? wp?yn?? to powrót Stallone'a z "dowodem" po walce z Van Dammem. A i ona mog?aby zosta? spokojnie uci?ta. Poza ni? nie mamy nic co by kwalifikowa?o si? do prawdziwego old-schoolowego brutalnego filmu. Jak pisa?em wcze?niej, j?zyk jest bardzo stonowany, no a nago?? (te? symbol tamtych filmów) równie? jest nieobecna. Akurat ich brak nie jest dla mnie strasznie irytuj?cy, ale to w po??czeniu z t? dodan? krwi? sugeruje mi "bezpieczne podej?cie" do tego filmu. Po plotkach z PG-13 dano nam czerwone piksele ?eby?my si? przymkn?li, jakby?my byli jakimi? ??dnymi krwi Rzymianami w Koloseum. A przecie? nie o sam? krew w tych filmach chodzi?o, chodzi?o o styl i o to, ?e te stare klasyki by?y robione jak najdalej od s?owa "bezpieczne" jak to by?o mo?liwe.

Co do reszty to nie ma nawet co dyskutowa?, bo jak to Juby dobrze napisa?, film powinien by? oceniany pod wzgl?dem "zajebisto?ci" i albo si? to kupuje, albo nie. I o ile troch? jej na ekranie zauwa?y?em - sama obecno?? tylu gwiazd, dobra walka Stallone'a z Van Dammem, imponuj?ce wybuchy, skala i ilo?? akcji, okazyjne dobre ?arty - o tyle sporo te? z tego co wam si? podoba?o do mnie kompletnie nie trafi?o. Monta? akcji, efekty, absolutnie g?upie, stare i mnie nie?miesz?ce sceny, brak energii w?ród niektórych gwiazd (g?ównie Willis, Couture i Stallone) oraz m?cz?ca ilo?? one-linerów by?y dla mnie sporym minusem. Ogólnie chyba g?ówn? ko?ci? niezgody pomi?dzy widzami b?dzie humor, albo do kogo? trafia i wtedy ma super zabaw? jak to by?o z lud?mi w moim kinie, albo kto? ma serdecznie do?? ?artów na temat starych filmów i tego jak starzy s? aktorzy, które przewijaj? si? w tym filmie w niesko?czono??.

Juby

W tym co piszesz o kategorii wiekowej jest ziarno prawdy. Ale ja i bez mocnego języka i nagości dobrze bawiłem się na tym filmie, nawet jeśłi nie miał dokładnie stylu kina akcji dawnych lat.
Krew - racja, była komputerowa, ale w jakim obecnie filmie nie jest? Tu była przynajmniej wyglądała dobrze, mogło być znacznie gorzej.

Co do ostatniego akapitu twojej wypowiedzi a w szczególności do ostatniego zdania, to miałem dokładnie ten sam problem z Avengers. Albo się łyka te wszystkie gagi i dowcipy w filmie, albo nie - mnie ich ilość męczyła. Ty masz prawdopodobnie to samo (wnioskując z twoich wypowiedzi) z Ex2.
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Kwiatek

Podczas jednego z wywiadów promujących "Resident Evil: Retrybucję" Michelle Rodriguez spytano, czy wystąpiłaby w żeńskiej wersji "Niezniszczalnych".
Odpowiedź aktorki była krótka: Nie.
Rodriguez wyjaśniła, że nie wystąpiła jeszcze w wystarczającej ilości filmów akcji, żeby móc zacząć się z siebie śmiać.
http://www.filmweb.pl/news/Michelle+Rodriguez+jako+Niezniszczalna-88699

vincent

Wczoraj by?em w kinie.

Expendables "1" nie ogl?da?em.
Powiem tak: nastawi?em si? na przeci?tn? m?óck?. Dosta?em niesamowity film akcji, który bawi?, trzyma? w napi?ciu i przede wszystkim nie by? pusty, posiada? swoj? specyficzn? g??bi?.

Niesamowite by?y uj?cia, ale to co w filmie jest najlepsze, to dialogi i dynamika w zespole Expandables, która zosta?a ?wietnie przedstawiona. Ka?dy Niezniszczalny posiada w?asny charakter, poczucie humoru. Widz patrz?c na g?ównych bohaterów widzi, ?e znaj? si? od dawna i niejedno razem przeszli.

W pierwszym rz?dzie chcia?bym pochwali? Van Damme'a. Nie wiem, czy by? to pierwszy jego film, gdzie gra? villaina (Vilain ;)), ale sprawdzi? si? w tej roli znakomicie. Zagra? wed?ug mnie kapitalnie swoj? rol?.

Drugim zaskoczeniem by? dla mnie Lundgren. Jego posta? by?a bardzo ciekawa i zabawna. Nie wiedzia?em, ?e potrafi zagra? co? innego, a tu prosz? ;)
Na pochwa?? zas?uguje te? Crews, który mia? ?wietne odzywki.

Stallone jak zwykle dobry. Nie podoba? mi si? ten szczeniak-snajper. Fajnie, ?e Van Damme go za?atwi?. Ciesz? si? równie?, ?e Jet Li by? jedynie na pocz?tku, bo jego akcent i ton g?osu dzia?aj? mi na nerwy.

Film ma dla mnie klimat Jagged Alliance 2 (je?li kto? gra? wie o co chodzi). Zamiast filmu o bezsensownej m?ócce otrzyma?em obraz o ekipie najemników, gdzie znalaz? si? czas na strzelaniny, ?wietne dialogi, wspania?e sceny "spokoju" (gdy zatrzymali si? w opuszczonym mie?cie lub gdy zostali przysypani w kopalni) jak i na epicko?? powrotu wszystkich starych "rozpierdalaczy".
Bardzo podoba?o mi si? wej?cie Norrisa, a jeszcze bardziej Arniego. Scena, gdy uwalnia ekip? spod gruzów by?a ?wietnym nawi?zaniem do Total Recall, nie wspominaj?c ju? o tym, ?e Arni mia? na sobie t? sam? kurtk?, któr? nosi? jako Quaid ;)

Scena, gdzie wszyscy, ??cznie z Bruce'm Willis'em robili rze?ni? jest EPICKA. Nie rozumiem w sumie, dlaczego niektórzy si? czepiaj?, ?e zagra? jak drewno. Moim zdaniem zagra? jak Willis. Nie by? to taki wyst?p jak w The Fifth Element, ale nie dlatego, ?e nie chcia?o mu si? gra?, tylko ?e tak mia? rozpisan? posta?.

Podsumowuj?c: uda?o si? filmu nie spieprzy?, musz? jak najszybciej obejrze? drugi raz.

PS. Scena, gdy Lundgren próbuje poderwa? laseczk? w samolocie - genialne ;D
Moje opowiadania o Batmanie:

ADRENALINA

Z JASKINI NIETOPERZA

LelekPL

No Willis właśnie zagrał jak Willis, ale ten z ostatnich 10-15 lat. On ewidentnie jest już znudzony graniem w filmach. Jego John McClane w DH4 był kompletnie random bohaterem akcji, którego odgrywa w każdym swoim filmie od dekady...

lady_ozzy

Cytat: vincent w 16 Wrzesień  2012, 17:22:31

W pierwszym rz?dzie chcia?bym pochwali? Van Damme'a. Nie wiem, czy by? to pierwszy jego film, gdzie gra? villaina (Vilain ;)), ale sprawdzi? si? w tej roli znakomicie. Zagra? wed?ug mnie kapitalnie swoj? rol?.

By? taki film 'No Retreat, No Surrender' (Bez odwrotu) tam równie? zagra? 'tego z?ego'... Kino Klasy 'B' ale film bardzo sympatyczny...
<br /><br />[glow=red,2,300]Dom to organizm... żywiący się szaleństwem...<br />To labirynt, który śni...<br /><br />...a ja się zgubiłam...[/glow]

LelekPL

Aha, poza No Retreat No Surrender Van Damme grał też "tego złego" w filmach Czarny Orzeł, Replikant (tam grał podwójną rolę dobrego i złego) oraz będzie go grał w najbliższym Uniwersalnym Żołnierzu (cholera by wiedziała czemu Luc jest teraz zły)

Kwiatek

Niezniszczalni 2 przy budzecie 100 mln  do tej pory zarobili 238 mln dolarów: 80 mln w USA, 158 mln na świecie.
Średni sukces w USA jest uważany że widzowie po tragedi w Aurorze nie byli zbyt chętni na oglądanie filmów akcji.
Dla porównania Niezniszczalni przy budzećie 80 mln zarobili 274 mnl dolarów: 103 mln w USA, 171 mln na świecie.
Mimo tego twórcy obu czesci  wierzą że uda się tej jeśieni ruszyć z pracą nad Niezniszczalnymi 3.

JaRo II

W magazynie "Film" numer 9 / 2012 jest recenzja drugiej części "Niezniszczalnych". Przyznano ocenę = 4 / 6.
Na początku duże Jot, a pomiędzy małym 'a' i 'o' znak Robina rozświetla to = JaRo

Juby

Świetna informacja. Gina jest moją faworytką jeśli chodzi o aktorkę, która nadawałaby się na Wonder Woman (może i ten angaż jej się uda). ;)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Kwiatek

Pora na drugą Niezniszczalną którą jest Katee Sackhoff.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/87/KaraThrace.jpg
Bardzo dobrze grała Starbuck w remaku Battlestar Gallactica.
I mam nadzieje że dobrze zagra w nowym Riddicku.

Leon Kennedy

Film lepszy ni? poprzedni czyt. bardziej elektryzuje! Van Damme ?wietny, Chuck mia?d?y, a kwestie czy to Arnolda czy Bruce'a totalny odjazd :D. Szkoda tylko, ?e mieli jeszcze wi?kszego fuksa ni? w poprzedniej cz??ci... Mimo wszystko bawi?em si? przednie.