Aktualności:

"Batman. Łowy" od 22 stycznia.

Menu główne

Egmont - komiksy z Batmanem

Zaczęty przez anubis3000, 24 Sierpień 2011, 16:14:04

Rado

Wszystko już dograne, więc mogę się pochwalić. Otóż miałem przyjemność napisać wstęp do nadchodzącego czwartego tomu Knightfallu. Redaktorka prowadząca szukając autora odezwała się do kelena z pytaniem czy przypadkiem nie zna jakiegoś gościa do tej roboty, a on dał namiary do mnie, a więc nepotyzm pełną gębą - jak wszędzie zresztą. Możliwość zobaczenia swojego nazwiska w komiksie z ulubionym bohaterem, a do tego jeszcze w takiej historii, to dla mnie spełnienie marzeń. Dziękuję rodzicom, żonie i swojemu psu bez którego pomocy nie byłoby mnie dzisiaj w tym miejscu. A tak serio, to dla mnie duży honor.

Nie pozwolono mi tego napisać w formie felietonu jak chciałem, sporo usunięto i dużo zmieniono, ale nie mam do nikogo pretensji. Na początku trochę miałem, ale z czasem zrozumiałem, że redakcja ma określoną wizję jak taki tekst ma wyglądać i zgadzając się na pracę dla nich, masz się zmieścić w wyznaczonych ramach. Proste.

Crowridd

Juby

Szkoda, że się pochwaliłeś, myślę że byłoby fajne zaskoczenie gdybym już skończył czytać i zobaczył kto jest autorem. A czy nepotyzm pełną gębą? Jeśli zrobiłeś to za free to chyba nie. ;)
Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

"Did you see BATMAN BEGINS? I don't think you can beat that."
  - Morgan Freeman

Rado

Cytat: Crowridd w 04 Styczeń  2023, 20:58:00Wspaniale, gratulacje!

Dzięki!

Cytat: Juby w 08 Styczeń  2023, 16:05:15Szkoda, że się pochwaliłeś, myślę że byłoby fajne zaskoczenie gdybym już skończył czytać i zobaczył kto jest autorem. A czy nepotyzm pełną gębą? Jeśli zrobiłeś to za free to chyba nie. ;)

Nie no, musiałem się na moim ukochanym serwisie pochwalić. A redakcja płaci za takie teksty. Dostajesz umowę nawet, więc wszystko elegancko i klarownie.

Leon Kennedy

To super, Rado. Bardzo się cieszę Twoim szczęściem. Oby więcej takich miłych informacji 😉

Crowridd

Cytat: Rado w 10 Styczeń  2023, 12:02:56Nie no, musiałem się na moim ukochanym serwisie pochwalić. A redakcja płaci za takie teksty. Dostajesz umowę nawet, więc wszystko elegancko i klarownie.

No dokładnie. Chyba bez umowy takich rzeczy się nie robi.

Jeszcze raz gratulacje i czekamy na dostawę komiksu.

Juby

Dziś rano wjechały świeże zapowiedzi. W marcu Egmont wyda kolejne DC Black Label i pierwszy tom nowego (już sam nie wiem którego :P) Detective Comics:

Juby - polski użytkownik, polska ksywa. Czytamy i odmieniamy po polsku (Jubemu, Jubego, itd.)

- Morgan Freeman

Leon Kennedy

Niezła okładka!!! Black Label ma już kilka fajnych pozycji, a ta z pozycji okładki  już mnie bardzo zaciekawiła 🤠

Crowridd

Cytat: Leon Kennedy w 12 Styczeń  2023, 15:32:36Niezła okładka!!! Black Label ma już kilka fajnych pozycji, a ta z pozycji okładki  już mnie bardzo zaciekawiła 🤠

Dokładnie. Fabuła zachęca, recenzje już mniej - kupię na pewno.

DC Tom 1 - już nie ogarniam, czy to nadal wchodzi pod Uniwersum DC, czy pod coś nowego - nie skończyłem jeszcze historii z żółtym grzbietem na dole

LelekPL

Cytat: Rado w 04 Styczeń  2023, 17:19:30Wszystko już dograne, więc mogę się pochwalić. Otóż miałem przyjemność napisać wstęp do nadchodzącego czwartego tomu Knightfallu. Redaktorka prowadząca szukając autora odezwała się do kelena z pytaniem czy przypadkiem nie zna jakiegoś gościa do tej roboty, a on dał namiary do mnie, a więc nepotyzm pełną gębą - jak wszędzie zresztą. Możliwość zobaczenia swojego nazwiska w komiksie z ulubionym bohaterem, a do tego jeszcze w takiej historii, to dla mnie spełnienie marzeń. Dziękuję rodzicom, żonie i swojemu psu bez którego pomocy nie byłoby mnie dzisiaj w tym miejscu. A tak serio, to dla mnie duży honor.

Nie pozwolono mi tego napisać w formie felietonu jak chciałem, sporo usunięto i dużo zmieniono, ale nie mam do nikogo pretensji. Na początku trochę miałem, ale z czasem zrozumiałem, że redakcja ma określoną wizję jak taki tekst ma wyglądać i zgadzając się na pracę dla nich, masz się zmieścić w wyznaczonych ramach. Proste.
Gratulacje Rado. Kto jak kto, ale w Polsce jakbym mial wskazać speca od komiksów z Batmanem to byłbyś nim Ty... oczywiście tych komiksów spoza głównego uniwersum, ale akurat na tym TM-Semicowym też się znasz.

Rado

Dzięki za miłe słowa Panowie!

Juby

Cytat: Rado w 10 Styczeń  2023, 12:02:56A redakcja płaci za takie teksty. Dostajesz umowę nawet, więc wszystko elegancko i klarownie.
Obowiązkowo powinieneś dostać egzemplarz za free ;)

Cytat: Crowridd w 14 Styczeń  2023, 00:03:06DC Tom 1 - już nie ogarniam, czy to nadal wchodzi pod Uniwersum DC, czy pod coś nowego - nie skończyłem jeszcze historii z żółtym grzbietem na dole
Same here. Odpuściłem po trzecim tomie z Uniwersum DC jak usłyszałem, że znowu ma być soft-reboot i zmiana numeracji, a za jakiś czas czeka nas kolejna (Dawn of DC). Zacząłbym kupować ongoingi tylko w przypadku hard-rebootu, i to nie takiego jak w przypadku TheNew52 gdzie niby był, ale tak naprawdę to nie, tylko twardy reboot i pisanie historii Batmana od nowa.

Tomasz Kołodziejczak (rednacz Klubu Świata Komiksu) potwierdza, że Egmont rozważa cofnięcie się do Batmana z lat 1987-1992 (sprzed Knightfall), ale to plan na kolejne lata (czekam, bo pewnie kupiłbym wszystko). Na ten rok planowane są ostatnie dwa tomy Knightfall, Contagion i Legacy, potem No Man's Land (w tym tempie pewnie ruszą z nim w styczniu 2024). Dodruków z The New52 nie będzie, ale możemy się spodziewać ponownego wydania Trybunału/ Miasta Sów (nie w 2023, podejrzewam, że mogą to wydać w cyklu BATMAN NOIR w 2024).

Dodruki komiksów z Batmanem w pierwszej połowie 2023:
- DC Deluxe. Batman. Ziemia Jeden, tom 1
- DC Deluxe. Batman. Ziemia Jeden, tom 2
- DC Deluxe. Batman. Rok pierwszy
- Batman Metal. Mroczne dni, tom 1
- Batman Metal. Mroczni Rycerze, tom 2
- Batman Metal. Mroczny wszechświat, tom 3
- Batman, który się śmieje
- Powrót Mrocznego Rycerza. Mroczny Rycerz kontratakuje

- Morgan Freeman

Kaz

CytatEgmont rozważa cofnięcie się do Batmana z lat 1987-1992 (sprzed Knightfall), ale to plan na kolejne lata (czekam, bo pewnie kupiłbym wszystko).

Jeśli to prawda, to właśnie tym newsem zrobiłeś mi dzień  ;D
Mam nadzieję, że cofną się z Batmanowymi historiami nieco wcześniej niż 1987 i wreszcie dożyję czasów w których będę miał okazję czytać oldschoolowe komiksy z Batmanem w języku polskim.

Juby

Przed rok 1987 niemal na pewno się nie cofną. Pan Kołodziejczak już wcześniej kilkukrotnie podkreślał, że ich plan wydawniczy jako początek uniwersum DC zakłada Kryzys na Nieskończonych Ziemiach (1985-1986) i to od tego tytułu zaczyna się ich rozpiska "klasyki DC" na stronie Egmont. Jeśli ktoś jest zainteresowany okresem złotej i srebrnej ery komiksu, to z takimi tytułami poratuje wyłącznie kolekcja Hachette (i wcześniejsza od Eaglemoss). Egmont wydaje Batmana począwszy od TDKR Franka Millera po serie obecne.

- Morgan Freeman

Kaz

CytatPrzed rok 1987 niemal na pewno się nie cofną.

Cytat: Juby w 26 Styczeń  2023, 16:30:42Pan Kołodziejczak już wcześniej kilkukrotnie podkreślał, że ich plan wydawniczy jako początek uniwersum DC zakłada Kryzys na Nieskończonych Ziemiach (1985-1986)

W sumie dobre i to, choć nie ukrywam że lata 70 i 80 to mój ulubiony okres w uniwersum Batmana.