Aktualności:

,,Batman/Superman World's Finest: Sprawa Metamorpho. Tom 3" od 30 lipca.

Menu główne

Ostatnie wiadomości

Bat-Filmy / DC Universe - wątek ogólny
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 06 Lipiec 2025, 01:53:43
Gunn przewiduje że skończą skrypt do ich Batmana pod koniec roku, czyli wiemy już kiedy oczekiwać castingów. DCU ma zasadę żadnych castingów przed skończeniem scenariusza. Ciekawe co Oni tam planują? Talia i Ra's wydają się oczywiści ze względu na Damiana. Również od Gunna wiemy, że bat-filmy mają się nie kanibalizować tematycznie, czyli min. nie korzystać z tych samych villainów.
Bat-Filmy / Batman & Robin
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 05 Lipiec 2025, 19:09:37
I tutaj ze względu na bardziej wyblakłą żółć, wygląda jak Forever. Kilmer miał moim zdaniem najładniejsze logo - właśnie ze względy na ten odcień żółtego. W moim idealnym bat-stroju umieściłbym logo wielkości Batman Returns, ale w kolorze jak z Forever. Ciekawe czy doczekamy się kiedyś znów tego logotypu na wielkim ekranie. Pomarzyć można. Ostatnie lata i tak były pod tym względem obfite, bo Batman miał je w "World's Finest" Marka Waida i "Three Jokers", oraz we Flashu. W przypadku Flasha jednak nie był to powrót z woli twórców, bo Batman Keatona z innym logotypem nie wchodził w grę ze względów nostalgicznych.
Ostatnia wiadomość przez Juby - 04 Lipiec 2025, 22:35:36
Dokładnie. Strój z reklam OnStar (czyli podstawowy kombinezon z B&R z maską Panther Suit Kilmera) rok później został wykorzystany w serialu Birds of Prey (2002), w którym w Batmana wcielił się Alex Daniels (kaskader zastępujący zarówno Vala Kilmera jak i Georga Clooney'a, a także Bruce'a Thomasa w trakcie nagrywania tych reklam)...

...a także kilka lat później w komedii Arthur (2011), w której nosił go tytułowy bohater grany przez Russella Branda (z lepiej odmalowanym, bo mniej oczojebnym żółtym w logo):

Maska z Batman Forever była doskonała, a kostium Clooney'a podobno najlżejszy i najwygodniejszy z dotychczasowych, więc nie dziwi mnie, że korzystano z niego przy tylu okazjach, bo prezentował się świetnie.
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 04 Lipiec 2025, 21:03:39
Juby, jeszcze pilot serialu Birds of Prey. Sądziłem że był tam strój z Forever, i tak samo uważałem w reklamach z Brucem Thomasem (facet prowadzi Instagrama i ochoczo okres pracy przy tych reklamach wspomina, jakby ktoś był ciekaw), ale wychodzi na to że może to być również ten z B&R ze zmienionymi kolorami na... jedyne słuszne ;)
Ostatnia wiadomość przez MysiaParasolka - 04 Lipiec 2025, 19:58:30
Kontrolowane obniżanie oczekiwań, metoda stara jak świat...
Ostatnia wiadomość przez Leon Kennedy - 04 Lipiec 2025, 12:15:21
Pierwsza przypadkowo ujawniona na 5 minut recenzja Supermana ( ta jasne  ;D ), mówi nam wręcz, krzycząc, że to już koniec tego gatunku, nie ma już nic i nic nie ma dla nas pozostać. Z drugiej strony Es jest niby lepiej ukazany niż u Snydera w MoS. Się panowie wkrótce przekonany. Ja tamm ciągle wierzę w Gunna i w jego wizję. Gościu wie, co robi i dla kogo to robi.

https://naekranie.pl/aktualnosci/superman-recenzja-bezlitosny-tytul-panika-1751611230
Ostatnia wiadomość przez Woland - 03 Lipiec 2025, 20:05:11
Cytat: Juby w 03 Lipiec  2025, 13:04:19Woland, no przecież właśnie o tym pisałem :D
A nawet 17 czerwca ;)

Taaaa
Ostatnia wiadomość przez Woland - 03 Lipiec 2025, 20:02:55
Cytat: Juby w 25 Czerwiec  2025, 08:53:55Przypomniała mi się jeszcze jedna ciekawa rzecz w kwestii oficjalnej adaptacji filmu autorstwa Michaela Jana Friedmana. W niej Batman i Robin nie są Batmanem i Robinem na początku Balu Kwiatów. Bruce i Dick są tam przebrani w luźne brązowe kombinezony pracowników technicznych ogrodu botanicznego i ucharakteryzowani przez Alfreda, aby nikt ich nie rozpoznał. W Gotham Gazette opublikowano zaproszenie dla bohaterów na bal, ale ci nie odpowiedzieli, bo "Batman nie lubił pokazywać się w miejscach publicznych. Wolał pozostać istotą owianą mgłą tajemnicy, czymś w rodzaju legendy miasta." Swoje luźne przebrania, pod którymi mieli kostiumy zrzucają dopiero, gdy imprezę przerywa Mr. Freeze :) Licytowanie milionów za noc z Poison Ivy przebiega gdy jeszcze są w przebraniach, przez co widownia dziwi się skąd zwykli pracownicy ogrodu mieliby miliony na koncie. Oczywiście nie ma też bat-karty kredytowej ;D

Bardzo ciekawe. Tam w ogóle jest taka opowieść, że po sukcesie kasowym "Forever" wiele osób (z poprzedniej ekipy i WB) po prostu bardzo się rozleniwiło przy pracach nad kontynuacją, a sam Joel Schumacher był tak zafascynowany możliwościami efektów wizualnych CGI, że to głównie one pochłaniały jego uwagę (a nie historia/ postacie) i gdzie tylko mógł wprowadzał nowe sztuczki wizualne. Operator Stephen Goldblatt miał już przecież nie pracować z Schumacherem po "doświadczeniach" na planie "Forevera" - ktoś inny dostał te zdjęcia, ale nie radził sobie. Prawdopodobnie również przez powyższe ta miesięczna obsuwa.
Ostatnia wiadomość przez Juby - 03 Lipiec 2025, 13:04:19
Cytat: Woland w 02 Lipiec  2025, 17:18:22W tej książce o "B&R" może być po prostu głupia literówka z 93 na 94.
Woland, no przecież właśnie o tym pisałem :D

Cytat: Woland w 02 Lipiec  2025, 17:18:22Variety podaje głosy o tym 22 czerwca 1993 r.
A nawet 17 czerwca ;)

Żeby nie było offtopicu na temat poprzedniej części, wrzucam ciekawostkę o Batman & Robin. Jak każdy zapewne wie, produkcja filmu była przez WB maksymalnie przyspieszona, aby wyrobić się z nim na czerwiec 1997 roku. Z tego powodu zdjęcia do filmu planowane na sierpień 1996 ruszyły dopiero 11-12 września i zaczęto od scen "w cywilu" w Wayne Manor, bo nie było jeszcze gotowych kostiumów dla superbohaterów. W scenie, w której chory Alfred opiera się o batsuit jest to Panther Suit Vala Kilmera z Batman Forever, a gdy na końcu dostaje antybiotyk opracowany przez Mr. Freeze'a, Clooney ma na sobie Sonar Suit Kilmera, a Dick swój podstawowy strój z czerwonym, a nie ze srebrnym znakiem na piersiach.

W końcu jednak zdjęcia musiały ruszyć pełną parą, ale na plan Gotham Museum nie dotarła maska Clooney'a. Z tego powodu George co najmniej jednego dnia zdjęciowego miał na sobie pełny kostium, ale jego maska to przemalowana maska Vala Kilmera (wspominałem o tym już w wątku o bat-kostiumach). Od zawsze podejrzewałem, że tak mogło być, bo szczególnie w jednym ujęciu maska Clooney'a wyglądała strasznie podobnie do tej Kilmera, ale nie zdawałem sobie sprawy jak duża była jej rola w filmie. Okazuje się, że poza Clooney'em, maska Kilmera była używana przez kaskaderów/dublerów Clooney'a, więc Batman w B&R ma - z tego co przeliczyłem w weekend - inną maskę w ponad 20, a być może nawet 30 ujęciach na przestrzeni całego filmu :) Można to poznać po innych uszach (smuklejszych, skierowanych bardziej ku sobie niż w masce Clooney'a), innym profilu i innym kształcie "brwi" maski. Mało tego, kostiumem z nieprawidłową maską dublerów promowano film na całym świecie w 1997...

...jest prezentowany na wszelkich wystawach DC od lat, w tym na wystawie DC w Polsce w 2019 roku...

...i został wykorzystany w reklamach OnStar z Batmanem w latach 2000-2001 (odpowiednio zmodyfikowany pod Bruce'a Thomasa i z przemalowaną na żółto elipsą w logo na klacie).

Właściwa maska Clooney'a, którą widać na plakatach, zdjęciach z sesji promocyjnych i na zbliżeniach w filmie, oczywiście wygląda tak:

Ogólnie o Batmanie / Goddamn Batman: It's lol time!
Ostatnia wiadomość przez Silent Dark - 03 Lipiec 2025, 03:12:41